Frukt -och nötfynd

Bland det bästa jag visste under mina två veckor i Belgrad nyligen var att gå på den lokala marknaden nära vårt hostel. Fullt av grönsaker och frukt som kom direkt från gårdarna runt om stan, och så billigt så att man nästan skämdes över att gå där som i deras ögon rik västeuropé och strö sedlar omkring sig. Där frossade vi i vindruvor, clemetiner, pumpa, broccoli och tomater. Och så torkad frukt och frön och nötter som även det var säkert hälften så billigt som det är hemma. Sista dagen passade jag på att shoppa upp ett lager inför hösten.

Här följer en liten redovisning över varför det är bra att äta dessa superråvaror:

  • Mandel: Innehåller rikligt med e-vitamin och protein. Det tunna skalet runt mandeln är fullt av de nyttiga antioxidanterna flavodiner.
  • Aprikoser: torkad frukt generellt innehåller mycket kolhydrater, och ger därför en bra mättnadskänsla. Fibrerna i torkad frukt kan hjälpa till att hålla magen i trim. Aprikoser innehåller dessutom betakaroten som är bra för både hyn och synen.
  • Tranbär: Nordamerikanska lingon kallas tranbär för ibland. De är fulla av c-vitamin och antioxidanter. De kan motverka urinvägsinfektion och karies.
  • Valnötter: en av våra största omega-3källor. Valnötter innehåller dessutom ellagsyra som stöder immunsystemet och skyddar mot cancer.
  • Linfrön: Linfrön är bäst att äta i krossad form, då tillgodogör man sig all nyttig omega-3. De innehåller även mycket fibrer som rensar tarmen och sägs kunna motverka torra ögon.
  • Katrinplommon: Innehåller kostfibrer som sätter fart på tarmsystemet. Är bra med ett par stycken varje dag för att undvika förstoppning. Är också fulla av järn.
Källa: Supermat av Helena Nyblom och iform.se
 

Det kommer dyka upp en hel del godsaker med tranbär, mandlar, hasselnötter och aprikoser här den kommande tiden. Jag börjar med det här mandelsmöret, som är ett gott alternativ till jordnötssmör:

Mandelsmör
ca 2 dl mandel
1/2-2 dl rapsolja
1/2-1 tsk salt

Rosta mandlarna i stekpanna tills de har fått lite färg och blivit knapriga. Mal mandlarna i matberedare till valfri finkornighet. Jag tycker om när det är lite större mandelbitar kvar. Häll i olja i önskad mängd, ju mer olja desdå “blötare” smör. Smaksätt med salt.

Under resan köpte jag även honung från lokala biodlare, och söta små kakformar och kakdekorationsblommor

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Nyttigt halloweensnask « De andra bullarna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s