Nyttigt halloweensnask


Det här med att fira Halloween har verkligen spridit sig de senaste åren, och det är svårt att inte springa på en häxa, döden eller ett skelett these days. Att gå ut ikväll kommer att kännas som att hamna mitt i nån av Screamfilmerna. Jag vet inte vad jag tycker om det. Å ena sidan amerikansk och kommersiellt, å andra sidan ganska roligt att klä ut sig, och mysigt med pumporna med ljus som lyser upp i mörkret. Framför allt är det en anledning att baka och laga mat med ett tema, och det är alltid roligt. Här i Sverige har det här med “trick or treat” inte blivit så stort än vad jag vet.  Men jag pysslade ändå ihop lite halloween godsaker, att bjuda småmonster på om de kommer förbi eller att mumsa upp själv.

De små “pumporna” är gjorda på torkade aprikoser och fyllda med en blandning av kokos, honung, tranbär och solrosfrön. Det blev ett väldigt gott och nyttigt alternativ till köpt godis, fulla av vitaminer och smak och väldigt söta trotts att de inte innehåller något vitt socker. Och så ser de ju rätt roliga ut. Jag gillar att tranbären gjorde att blandningen såg ut lite som nått blodigt hjärnmos, och att låta lite av det sticka ut genom hålet.  Den som är skickligare på att dekorera med choklad kan säkert ge dem ännu mer uttrycksfulla ansikten.

 

 

 

Frukt -och fröpumpor (ca 10 stycken)

ca 10 torkade aprikoser

ca 1 msk kokosflingor

ca 1 msk mandelsmör, jordnötssmör eller liknande

1/2-1 msk honung

ca 1 msk solrosfrö

ca 1 msk torkade tranbär

Dekoration:

ca 25 g (4 rutor) mörk choklad

Skär av toppen på aprikoserna, tillräckligt mycket för att kunna öppna upp aprikosen. Skär även av en mindre bit i botten på aprikosen, så att den kan stå upp.

Mixa alla övriga ingredienser samt de avskurna aprikosbitarna i matberedare.

Fyll aprikoserna med blandningen, ca en tesked till varje.

Smält chokladen i vattenbad. spritsa eller droppa choklad på pumporna, i form av ögon och munnar.

 

Jag ville prova att göra godis baserat på mandelsmöret jag gjorde igår, och bestämde mig för att experimentera fram något baserat på det här receptet som jag hittade på Healty Happy Life. Jag tog bort sockret i receptet och ersatte det med honung och agavesirap. Det blev gott och lagom sött tycker jag. Mandeln gör att det blir lite som en mjuk, mildare knäck. Smaksens!

Choklad -och mandelformar

1 dl mandelsmör

2 msk honung eller agavesirap

ca 2 msk smör

ca 50 g mörk choklad

ev hackade tranbär och kokosflingor till dekoration

Blanda mandelsmör, honung eller agavesirap och smör i en kastrull och sjud på låg värme i någon minut.

Smält chokladen i vattenbad.

Varva mandelsmörblandningen och chokladen i formar, rör runt samtidigt som du häller för att skapa marmorerad effekt. Dekorera med torkade tranbär, kokosflingor eller något annat som du tycker om. Låt stelna i kylen.

Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s