En klick guld i mörkret

Dessa tider, när vindarna blir allt kyligare och det mörknar redan vid fyra behöver man mycket uppmuntran i form av kakor, te, bra böcker och filmer, trevligt sällskap och pyssel.

De här honungskakorna är de första av mina experiment med bakverk utan vitt socker som jag tycker har blivit riktigt bra. Och de är lätta att slänga ihop en eftermiddag när man bara behöver något som lyser upp. Försök hitta en honung av bra kvalitet och med så naturlig smak som möjligt. Degen smakade ganska mycket honung, vilket kan vara lite mäktigt, men det försvann när jag gräddade dem och kvar blev en lätt honungston och lagom sötma. De är mjuka och spröda på samma gång, och underbara till en kopp te. Prova gärna att stoppa andra saker i dem.

Honungskakor med tranbär och hasselnötter (10 ganska stora kakor)

100 gram smör

2 1/2 dl vetemjöl eller ljust dinkelmjöl

1/2 dl havregryn

ca 1/2 dl flytande honung

1 tsk bakpulver

ca 1/2 dl hasselnötter

ca1/2 dl torkade tranbär

(ett par rutor hackad mörk choklad)

Sätt ugenen på 175 grader.

Nyp ihop det rumsvarma smöret med mjölet och havregrynen. Rör i honungen och bakpulvret. Hacka hasselnötterna, tranbären och om du vill ha det, chokladen och blanda i degen.

Rulla degen till bollar ungefär i pingisbollsstorlek och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Platta till bollarna lite med en gaffel. Grädda i 12-15 minuter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s