Pump it up 2: amerikanska pumpapannkakor med äppelkompott

Igår gav jag mig på den där pumpan som var så mjölig igen, och gissa vad? Den funkade hur bra som helst som bas i ett par kryddiga amerikanska pannkakor! Det kan vara kryddorna, och framför allt de färskmortlade kardemummafröna som gjorde att det blev så gudomligt gott, men pumpan gjorde nog sitt till också.De är perfekta att äta en lat lördag eller söndagsfrukost, antingen med äppelkompotten, färska bär eller sylt. Så skynda er ut och köp pumpa så kan ni sno ihop dem imornbitti!

Jag utgick från det här receptet på den fina bloggen Honey and jam, men gjorde vissa “försvenskningar” av receptet. Här brukar vi ju oftast inte har socker i pannkakssmeten, så det tyckte jag var onödigt. Honung funkar lika bra som lönnsirap i kompotten tycker jag, men visst blir det mer amerikanskt om man kör på det.

Amerikanska pumpapannkakor med äppelkompott

ca 1 1/2dl vetemjöl (kan vara dinkel om man vill)

1 dl grahamsmjöl

2,3 dl pumpapurée (görs av pumpa som har kokats mjuk och sedan mixats i matberedare)

2 1/2 tsk bakpulver

ca 1 tsk kanel

ett par kardemummafrön, ca 5 kapslar.

ett par kryddnejlikor, ca 5 st

(torkad ingefära)

Några riv med rivjärnet att en muskotnöt

2 ägg

1 dl yoghurt eller filmjölk

1 dl matlagningsgrädde, mjölk eller blandat

lite salt

Koka och mixa pumpan i förväg. Om det blir för mycket är det bara att spara i kylen eller frysen, går att använda i andra bakverk med pumpa.

Blanda mjölet, bakpulvret och alla kryddorna. Rör i pumpapurén, yoghurten, grädden/mjölken och äggen.

Värm en stekpanna med lite smör eller olja, jag tycker att rapsolja var det som brände fast minst. Klicka i lite mindre än en deciliter för varje pannkaka, stek tills de är gyllenbruna på varje sida.

Äppelkompott

1 äpple

1 dl flytande honung

ca 25 g smör eller margarin

kanel efter smak

Skala äpplet och hacka det i kuber. Stek på ganska svag värme. Rör i honung, smör och kanel och låt sjuda tills äppelbitarna har blivit mjuka. Servera varm över pannkakorna

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s