Kardemummakaka i två versioner

Månaden sötsak på bloggen Söta saker är att baka en klassiker. Det gjorde mig glad för då får jag en anledning att göra mammas supergoda kardemummakaka. Orginalreceptet kommer från Stora kokboken, utgiven 1957 och från början tillhörandes min mormor. Det tycker jag gör den tillräckligt klassisk. Jag tycker om att tänka på att mormor kanske bakade den när hon skulle ha gäster över, och att mamma åt den och njöt lika mycket som jag sen skulle göra, när det var saftkalas ute i trädgården nångång då in the 50´s…

För mig var det alltid en lyckostund när mamma hade rört ihop den här kakan, och doften av kardemumma spred sig i köket. Ännu bättre blev det när jag fick sätta tänderna i den mjuka och knapriga härligheten och känna kardemummasmaken sprida sig i kroppen. Allra godast var den med ett glas kall mjölk till. Nuförtiden dricker jag inte så gärna mjölk, men en kopp earl greyte passar fint det också.

Jag tänkte dela med mig av två olika sätt att baka kakan. Dels det klassiska receptet, med enbart vetemjöl och ganska mycket socker, dels ett “förnyttigat” recept, utifrån mammas anteckningar och mina egna preferenser. Den nyttigare versionen blir minst lika god tycker jag. Som alltid med kardemumma slår nystötta kardemummafrön allt annat. Kakan är vegansk helt av sig själv!

Klassisk Kardemummakaka

400 g (ca 8 dl) vetemjöl

2- 2,5 tsk bakpulver

100-150 gram smör

200 (2- 2, 5 dl)g socker

2 tsk stött kardemumma.

2,5 dl grädde eller mjölk

Garnering

20 gram malda mandlar

2 msk pärlsocker

0.5 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och strö en form som rymmer ca 1,5 liter. Blanda samman mjöl och bakpulver. smula sönder smöret och blanda det väl med mjölblandningen. tillsätt sockret och kardemumman. blanda ner grädden eller mjölken och rör om väl.  Strö över de hackade mandlarna, pärlsockret och kanelen. Grädda i ca 30 minuter.

Nyttigare kardemummakaka

5 dl dinkelmjöl eller vetemjöl

2 dl grahamsmjöl, ev dinkel

2 tsk bakpulver

100 gram smör

1 dl socker

2, 5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften havre -eller sojagrädde.

Garnering

1 handfull hackade hasselnötter (bara för att jag tycker att det passar bättre till kardemumma)

ca 1 tsk kanel

ca 2 msk pärlsocker, farinsocker eller råsocker

Gör precis som ovan.

En kokbok så som kokböcker ska se ut. Anteckningar och ändringar i marginalen allt eftersom man hittar den bästa kombinationen

Efter alla klassiska kakor, ischoklad och mat i julas så är det dags att försöka sig på en nyttig period igen. Inte någon detox direkt, det vet jag att jag kommer bryta efter några dar, och jag vill inte vara för svag för att träna och hungrig jämt. Men lite bättre och renare mat, mer grönsaker, frukt och smooties och inte så stora luncher. Jag är peppad för första gången på länge, och sitter och planerar inköpslistor och menyer så att det stänker om det. Väntar på att det ska sluta blötsnöa uppifrån och från sidan och att den här huvudvärken som kom efter gårdagens utekväll ska ge med sig (hur kan jag bli bakis på lite drygt två öl?!) så att jag får cykla iväg och ladda upp med ingefära, sötpotatis, grönkål och annat välgörande!

Advertisements

4 Comments

  1. Pingback: Tidlösa klassiker | Söta saker

  2. Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Tidlösa klassiker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s