En snäll morotskaka

Den här morotskakan, som inte innehåller något mjöl eller vitt socker, är exempel på något som kan bli istället för något annat. Jag susade förbi en morotsrulltårta på en hemsida, kommer inte ihåg vilken just nu tyvärr, och tänkte att det var ju kul, det borde jag prova. Fast i en lite nyttigare variant såklart. Så hittade jag det här receptet på nyttiga morotsmuffins på den fina bloggen En kaka i ugnen. Så jag utgick från det, men ändrade en hel del. Jag ville prova att göra en kaka helt utan mjöl. Lite som raw food, fast med ägg och tillagat. Jag hade tänkt göra det hela till en rulltårta, men det var för mycket smet för formen, så den blev för tjock för att rulla. Det fick bli ett traditionellt utseende på morotskakan helt enkelt. Resultatet blev bättre än vad jag hade vågat tro, konsistensmässigt. Nästa gång jag gör den ska jag dock utveckla den lite. Prova färsk riven ingefära och en banan i smeten, och så såklart valnötter som känns som obligatoriskt när det kommer till morotskaka men som jag helt glömde bort.

Färskosttoppingen gjorde jag helt utan vitt socker, och bara med finmalda kokosflingor för att få den mindre rinnig. Det funkade helt igenom bra tycker jag.

Morotskaka utan mjöl

2 ägg

ca 3 dl hasselnötter, eller blandat hasselnötter och mandlar

3 dl havregryn

2 dl boveteflingor

3 rivna morötter

2 1/2 dl havremjölk, havregrädde eller blandat

1/2-1 dl agavesirap

1 tsk kanel

1 tsk malda kardemummafrön

1 par krossade kryddnejlikor

1 handfull torkade aprikoser

1 krm salt

Färskosttopping

1 paket light naturell färskost

ca 1 dl kokosflingor

ca 2 msk agavesirap

ca 1 msk citronjuice

Sätt ugnen på 225 grader.

Mixa nötterna i matberedare så att det blir ganska finmalet,  men se upp så att det inte blir nötsmör. Häll i en skål. Mixa havregryn och boveteflinor så att det blir finmalet. Riv ner morötterna i nöt och grynblandningen. Blanda i alla kryddor. Rör i ägg, gräddmjölken, saltet och agavesirapen. Smaka av tills det känns lagom sött.

Smörj en en liten ugnsform form och strö den med kokosflingor. Grädda kakan i ca 20-25 minuter, ta ut när den är fast och har fått lite färg. Låt svalna samtidigt som du gör toppingen.

Mixa kokosflingorna så att de är ganska finmalna. Blanda i färskosten och citronjuicen samtidigt som du fortsätter mixa. Smaka av med agavesirap. Om du inte har så mycket agave i själva kakan kan det vara gott att söta toppingen lite mer för att få en bra balans.

Bred färskosten över kakan. Strö eventuellt över lite hackade valnötter.

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s