Vårräkor och äppelpaj

Våren har kommit till Malmö, även om den är lite velig än så länge. Ena stunden blåser det milda vindar och alla myllrar ut på gator och torg för att njuta av solen. I nästa stund är det isande kallt och dags att dra vinterjackan tätare om sig igen. Häromdagen fick det fina vädret mig sugen på vårig mat, och då just räkor. Det är sällan jag känner sug efter räkor. Jag tycker inte att de smakar så mycket och kan ha en lite läskig konsistens. Men med vissa tillbehör kan räkor bli oerhört gott. Några av dem är avokado, cocktailtomater och lime, gärna utrört i en creme fraice -eller yoghurtsås. Så det bidde en färgglad och vårig sallad.

Så här i efterhand kan jag önska att jag hade låtit de olika ingredienserna ligga i varsitt fält på tallriken, så att jag kunde dippa varje grej för sig i såsen. De olika smakerna hade nog kommit fram mer då.

Räksallad med avokado, rostade solrosfrön och limesås

1-2 handfull räkor

1/2 röd paprika

1/2-1 avokado

några handfullar blandad sallad, tex spenat, rucola.

1 handfull cocktailtomater

1/2 dl solrosfrön

Färska basilikablad

(1 liten bit välsmakande ost, te x parmesan eller manchego)

Limesås

Saften av 1/2 lime

ca 1 dl lättcremefraice eller matlagningsyoghurt

1 nypa salt

Skiva paprikan, halvera tomaterna och skölj salladen. Blanda tillsammans med avokadon, räkorna och osten skivade i småbitar. Rosta solrosfröna med lite salt och toppa salladen med dem.

Blanda ihop limesaft, cremefraiche och salt. Häll såsen över salladen eller dippa varje bit för sig.

I helgen bakade jag även en äppelpaj för att ta med på en brunch. Inte så vårigt kanske, men det var det som fanns hemma. Jag hade i lite överblivet hemmagjort jordnötssmör, vilken gav en extra twist till degen och gjorde den knaprig och god. En bas för hemmagjort nötsmör finns här. Byt bara ut mandeln mot jordnötter.

Äppelpaj med jordnötssmör

Deg:

175 gram smör eller margarin

3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl

2 dl grahamsmjöl

1 dl jordnötssmör, köpt eller hemmagjort

1 dl socker

Fyllning:

1 1/2 -2 äpplen

1 tsk kanel

1 msk farinsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ihop alla ingredienser till degen. Tryck ut ca två tredjedelar av degen i en form. Skiva äpplena tunt och sprid ut över degen. Strö över farinsocker och kanel. Smula ut det sista av degen jämt i formen.

Grädda pajen i ca 20 minuter.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s