Kvinnobullar

Igår var det internationella kvinnodagen. Det firade jag genom att smaska i mig rosasockriga bullar formade som kvinnotecken. Upp till kamp liksom!

Receptet är ett urklipp från min mammas receptsamling, daterat någon gång på 70 eller 80-talet. Men det håller fortfarande måttet. Bullarna blir frasiga och lagom saftiga.  Jag har bytt ut häften av vetemjölet mot grahamsmjöl, något som ger lite av en nyttig tocuch till dessa i övrigt socker och smörspäckade läckerheter!

Jag la också till lite sockrade fläderblommor och rosafärgat socker i fyllningen.

De här bullarna får bli mitt bidrag till Månadens sötsak som i mars är personligt. Jag funderade ett tag på vad det finns för sött som är typiskt mig och som jag tycker om mer än något annat. Det är svårt, det finns ju så mycket gott. Men bullar är ändå något speciellt. Just det där att det tar lite tid, man har mjöl överallt och det blir lite trixigt och kämpigt när smöret ska bres ut och degen rullas ihop snyggt. Men hur fula och knöggliga de än är när man stoppar in dem så kommer de ut ur ugnen underbart doftande, gyllenbruna och vackra. Och smakar ljuvligt både direkt efter de gräddats och när de värms ifrån frysen några dagar senare.

Att de här bullarna är formade som kvinnotecken gör dem ännu lite mer personliga för jag är ju feminist.

Vaniljbullar med fläderblom och feministfeeling

ca 40 bullar

Deg:

1/2 liter mjölk (ko, havre eller soja, allt går lika bra)

50 gram jäst

1/2 tsk salt

7 dl vetemjöl eller ljust dinkelmjöl

6 dl grahamsmjöl eller grahamsdinkel

1 dl socker

125 gram smör

Fyllning:

ca 100 g smör

ca 1/2 dl socker

Vaniljfrön från va 1/3 dels vaniljstång eller ca 1 tsk vaniljpulver

(sockrade fläderblommor)

(några droppar röd karamellfärg)

1 -2 uppvispade ägg

Värm mjölken till ca 37 grader (ljummet). Smula sönder jästen och rör ut i mjölken tillsammans med saltet och rör ut i mjölken. Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Använd köksmaskin eller kitchen aid om du vill. Lägg smöret och sockret bredvid degen is kålen och jäs övertäckt i ca 30 minuter.

Ta fram smöret till fyllningen så att det blir mjukt. Blanda ut karamellfärg i sockret om du vill ha det. Det behövs inte många droppar.

Snitta upp vaniljstången på längden och skrapa ut innehållet. Blanda med sockret.

Arbeta in allt socker och smör i degen. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje bit till en rektangel, ca 50×30 cm. Bred ca en tredjedel av smöret på varje rektangel. Strö över socker och eventuellt fläderblommorna. Vik över den översta delen av rektangeln under den undre, så att den är dubbel. Skär i ca 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa antingen till en kringa, till ett kvinnomärke eller någon annan form. Om du gör kvinnomärken är det lättast att dela remsorna i en längre och en lite kortare del och göra cirkeln och “benet” med en och sedan lägga en kort remsa tvärs över benet.

Du kan såklart även rulla ihop rektanglarna och skiva dem för en traditionell bullform.

Täck under bakhandduk i ca 30 minter. Sätt ugnen på225 grader.Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö ev lite mer rosa socker, pärlsocker eller något annat gott över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter. Håll koll så att de inte bränns. Njut dem färska och varma!

Advertisements

2 Comments

  1. Pingback: Getting personal | Söta saker

  2. Pingback: Kvinnliga matförebilder | Mitt lilla gröna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s