Vår i en ask

När en kompis fyllde år för några dagar sen ville jag prova det här med att ge bort nått ätbart, och bakade rabarbergrottor. De blev faktiskt väldigt goda, degen blev knaprig med lite havregryn i, och några korn kardemumma gav en extra knuff till rabarberkompotten. Så här lätta var de att göra:

Rabarbergrottor med kardemumma

Deg:

100 gram smör

2 1/2 dl vetemjöl eller ljust dinkelmjöl

1/2 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

Rabarberkompott:

ca 4 stjälkar rabarber

1 dl socker

1/4 dl vatten

(några jordgubbar)

ca 4 kapslar kardemumma

Sätt ugnen på 180 grader

Blanda alla ingredienser till degen och nyp ihop så att det är en sammanhängande deg. Ställ in i kylskåpet medan du gör kompotten.

Skiva rabarbern och blanda med socker och vatten i en kastrull. Plocka ur kardemummafröna ur kapslarna och mortla dem. Rör ner i kastrullen.  Skiva ev jordgubbar och rör i. Koka upp på medelhög värme under omröring. Koka 10-15 min, tills rabarbern och jorgubbarna blivit helt sönderkokta och allt har tjocknat lite. Medans det svalnar tar du ut degen ur kylen och rullar den till en rulle. Skiva i lika stora skivor och rulla till bollar (mina var va 2 cm höga).  Lägg dem på ett bakplåtspapper eller i små formar. Tryck en fördjupning med tummen i varje boll och klicka ut så mycket rabarberkompott som får plats.

Grädda i 10-12 minuter. Passa på så att kakorna inte blir brända undertill, mina var precis på gränsen.
Lägg i en fin ask eller påse om du vill ge bort dem, eller ta med på en försommarpicknick!

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s