Äppelfrossa

Igår var jag och några vänner och plockade äpplen utanför Lund, på Glorias Äppelgård. Jag gjorde en intervju med Gloria, som är är den som kokar all deras goda marmelader, sylter, glögg och annat som går att göra på äpplen, ofta med smakinfluenser från Chile eller Argentina. Efter det fick vi plocka äpplen från självplocket, Pigeon och Katja tror jag att det var. Oerhört goda och så fint att bara gå där bland äppeldignande träd i långa rader.

Sen när man kommer hem med alla äpplen kommer ju frågan vad man ska göra med dem. Eftersom det ju faktiskt är kanelbullensdag i idag så blev jag sugen på att göra äppelbullar, som sen blev till gifflar. Det hela blev till någon sorts korsning mellan bullar och gifflar, eller kanske äppelsnurror eller gömmor i vissa fall. degen blev fluffig som vetebrödsdeg men inte så söt. Något som balanserades av det kryddiga och söta äppelmoset som jag fyllde dem med. Försvinnande goda.

Kryddiga äppelgifflar med hasselnötter

Ca 20 gifflar

25 gram (1/2 paket) jäst

100 gram smör

2 dl mjölk

1 krm salt

1 krm mald kardemumma

3 msk socker

1 ägg

5 dl vetemjöl eller ljust dinkelmjöl

2 dl fint rågmjöl

Äppelmos till fyllning, se recept nedan

ca 1 dl hasselnötter till garnering

1 ägg till pensling

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i fingervarm mjölk. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Rör ner ägget samt mjölet och det rumsvarma smöret. Blanda väl, gärna i en bakmmaskin tills degen är slät och smidig. Täck över och jäs i 25-30 minuter.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en bit i taget i en ganska tunn rektangel. Skär tvärs över tills du har ca 8 trianglar (det går även bra att göra fyrkanten om du vill göra snurror eller gömmor).

Bred äppelmos i ett tunt lager på varje deg bit. Rulla ihop trianglarna med den breda sidan först, eller vik in hörnen på rektanglarna. Det här momentet är öppet för kreativitet och personlig smak. Lägg på en övertäckt plåt och låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. När bullarna jäst klart, pensla med uppvispat ägg och strö över hackade hasselnötter. Grädda i 6-8 minuter.

Kryddigt äppelmos

Väldigt imporivserat recept men det blev gott. Det skulle säkert funka bra med lite mindre socker också, äpplena i sig är ju ganska söta.

ca 6 äpplen, helst svenska

1 dl vatten

3 msk strösocker

2 msk farinsocker

1 tsk kanel (eller en kanelstång)

några krossade kardemummafrön

några riv färsk ingefära

några riv muskotnöt

Skala och klyv äpplena i fyra delar, skär bort kärnhusen och dela i kuber.

Blanda äppelkuberna med vatten, socker och kryddor i en kastrull och koka till äpplena är mjuka och börjar falla sönder. Mosa allting med en gaffel eller “mosare” och låt svalna. Häll över på ren burk eller som fyllning i bullarna.

Vad är era bästa tips på saker att baka eller laga med äpplen?

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Havrepannkakor med kryddiga äpplen | Mitt lilla gröna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s