Halloween på mexikanskt vis

I Mexiko firas halloween, eller snarare det som här är alla helgons dag på ett högljutt och färgglatt sätt. Den första och andra november är det De dödas dag, eller Diá de muertos. Då hedrar man sina döda nära och kära genom att hänga på kyrkogården tillsammans, ta med sig mat och saker som de döda tyckte om, små dockor och ofta döskallefigurer.

Jag hittade tips på hur man kan göra såna små dödskallar i sockerpasta i DN och tyckte att det kändes som ett kul alternativt halloweenpyssel. Jag råkade dessutom ha lite överbliven vit sockerpasta i kylen och hittade färgad kristyr på rea så det var som gjort för att pyssla pråliga dödskallar.

Om man söker på nätet kommer det upp en massa bilder som man kan ha som inspiration. Jag gillar de färgglada mönstren och att de ser ut lite som old school tatueringar. Och att man kan minnas och hedra sina döda utan att det måste vara svart och stillsamt och bara sorgligt. Det är också en skön variation på de halloweentraditioner som börjar få fäste här, med så mycket zoombies och skräck och blod. Fast en urkarvad pumpa smög sig med in i bilderna, för de tycker jag är fina.


Jag kom också på att man kunde göra småkakor med pumpasmak och garnera i samma stil. De blev riktigt goda, kryddiga och med en lätt pumpasmak. Hjärtan kanske inte är den mest passande formen för halloween, men det var som fanns just då.  Receptet blev lite improviserat, då vi hade fullt upp med att göra pumpapaj och pumpasoppa samtidigt. Ungefär så här ser det ut:

Kryddiga pumpakakor

2 dl vetemjöl

50 gram smör

1/2 dl socker

några stänk kanel

nått stänk salt

2-3 matskedar pumpapuré (pumpakött som har kokats mjukt och mosats eller mixats)

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda smör, mjöl och pumpapuré till en deg som håller ihop men inte kladdar, som en mördeg. Smaksätt med så mycket socker och kanel eller andra kryddor som du känner för. Låt ev degen vila i kylen i 30 min. Kavla ut degen ganska tunt på mjölad yta och tryck ut kakor med en form du gillar. Grädda i ca 10-15 min (håll koll på när de har blivit gyllene). Låt svalna och dekorera i fina mönster.

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s